Za ogled tega dokumenta se morate prijaviti
Do not fill this:

Vzorec vsebine:

Sporne terjatve

3.1.2014, , Vir: Verlag Dashöfer

Vprašanje:
Podjetje d.o.o. v poslovanju s fizičnimi osebami skladno standardom ugotavlja dvomljive in sporne terjatve. Fizične osebe - dolžnike sodno terja za poplačilo dolga. Zelo redko se izvršba do fizične osebe zaključi v enem poslovnem letu (smrt dolžnika in posledično dedovanje, boniteta dolžnika - nima dohodkov, osebni stečaji, selitev v tujino ...). Največkrat gre za 2 do 3 leta. Ker bi želeli pravilno izkazovati stroške oz. odhodke in prihodke izvršb ter posledično izkazovanje rezultata, vas prosimo za vaše mnenje glede knjiženja oz. razmejevanja stroškov, odhodkov oz. prihodkov.Če pogledamo sklep o izvršbi, se na njem terja stranko za:

glavnico,

stroške upnika,

administrativne stroške,

zamudne obresti.Pred izdajo sklepa podjetje plača sodno takso.

Računovodsko terjatev (ki je na 1200) po neuspelem opominjanju preknjižimo na dvomljivo (1201), v trenutku, ko je izdan sklep, pa na osnovi tega preknjižimo na sporno (1202). Če je izvršba neuspešna, na osnovi zapisnika oz. sklepa o odpisu zapremo terjatev 7230/1202 in to tudi štejemo za davčno priznan odhodek.

Vprašanja:

1. Kako knjižimo sodno takso - kot strošek tekočega obdobja ali kot terjatev do fizične osebe dolžnika?

2. Kako knjižimo stroške upnika, administrativne stroške, ki so na sklepu - kaj menite o knjižbi: terjatev do fizične osebe/kratkoročno odloženi prihodki?

3. Kako knjižimo zamudne obresti - kaj menite o knjižbi: ob samem plačilu na podlagi odvetnikovih podatkov direktno v prihodke od obresti.

4. Ali menite, da podjetje v svojih knjigah lahko oblikuje rezervacije iz kočljivih pogodb? Gre za približno 2.400 izdanih računov mesečno (mesečne realizacije med 70.000 do 80.000 EUR, fizične osebe podpišejo s podjetjem pogodbo o sodelovanju).


Odgovor:

Plačilo sodnih taks, ki se nanašajo na toženo terjatev, je povezano z negotovostjo. Tako, kot nismo prepričani v plačilo sodno uveljavljane terjatve, je tudi izterjava sodne takse od dolžnika vprašljiva. Ravno zaradi te negotovosti je bolj primerno zavesti sodne takse v povezavi s sodno uveljavljano terjatvijo med stroške obdobja in ne kot terjatev do dolžnika.

  1. Kako knjižimo stroške upnika, administrativne stroške, ki so na sklepu - kaj menite o knjižbi: terjatev do fizične osebe/kratkoročno odloženi prihodki?

Odgovor:

V skladu s SRS 18.11 (UL RS, št. 118/2005 z dne 27. 12. 2005; Slovenski računovodski standardi) se prihodki pripoznajo, če je povečanje gospodarskih koristi v obdobju povezano s povečanjem sredstva ali z zmanjšanjem dolga. Povečanje prihodkov je moč tudi zanesljivo izmeriti. V SRS 18.12. pa zasledimo določbo, da seDostop do te vsebine imajo naročniki strokovnega portala Davki in računovodstvo:
Dara mini | Dara profi | Dara profi plus | Dara premium

 

Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.


Dostopate lahko do modula:
%usermoduletitle

Získajte viac informácií o moduloch Retel profi

Potrebujete pomoč?

 

Davki in računovodstvo je portal preverjenih strokovnih informacij,ki vam omogoča:
  • garancijo aktualnosti in pravilnosti
  • brezplačen pisni odgovor strokovnjaka na vaše konkretno vprašanje
  • udeležbo na 12 on-line seminarjih v živo
  • udeležbo na 12 strokovnih on-line klepetalnicah
  • dostop do zbirke video seminarjev
  • vzorce pravnih aktov, ki jih lahko prilagodite po svoji meri
  • certifikat strokovnega izobraževanja
>> več o strokovnem portalu Davki in računovodstvo

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih