Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih

Sporne terjatve | Davki in računovodstvo
Za ogled tega dokumenta se morate prijaviti
Do not fill this:

Vzorec vsebine:

Sporne terjatve

3.1.2014, , Vir: Verlag Dashöfer

Vprašanje:
Podjetje d.o.o. v poslovanju s fizičnimi osebami skladno standardom ugotavlja dvomljive in sporne terjatve. Fizične osebe - dolžnike sodno terja za poplačilo dolga. Zelo redko se izvršba do fizične osebe zaključi v enem poslovnem letu (smrt dolžnika in posledično dedovanje, boniteta dolžnika - nima dohodkov, osebni stečaji, selitev v tujino ...). Največkrat gre za 2 do 3 leta. Ker bi želeli pravilno izkazovati stroške oz. odhodke in prihodke izvršb ter posledično izkazovanje rezultata, vas prosimo za vaše mnenje glede knjiženja oz. razmejevanja stroškov, odhodkov oz. prihodkov.Če pogledamo sklep o izvršbi, se na njem terja stranko za:

glavnico,

stroške upnika,

administrativne stroške,

zamudne obresti.Pred izdajo sklepa podjetje plača sodno takso.

Računovodsko terjatev (ki je na 1200) po neuspelem opominjanju preknjižimo na dvomljivo (1201), v trenutku, ko je izdan sklep, pa na osnovi tega preknjižimo na sporno (1202). Če je izvršba neuspešna, na osnovi zapisnika oz. sklepa o odpisu zapremo terjatev 7230/1202 in to tudi štejemo za davčno priznan odhodek.

Vprašanja:

1. Kako knjižimo sodno takso - kot strošek tekočega obdobja ali kot terjatev do fizične osebe dolžnika?

2. Kako knjižimo stroške upnika, administrativne stroške, ki so na sklepu - kaj menite o knjižbi: terjatev do fizične osebe/kratkoročno odloženi prihodki?

3. Kako knjižimo zamudne obresti - kaj menite o knjižbi: ob samem plačilu na podlagi odvetnikovih podatkov direktno v prihodke od obresti.

4. Ali menite, da podjetje v svojih knjigah lahko oblikuje rezervacije iz kočljivih pogodb? Gre za približno 2.400 izdanih računov mesečno (mesečne realizacije med 70.000 do 80.000 EUR, fizične osebe podpišejo s podjetjem pogodbo o sodelovanju).


Odgovor:

Plačilo sodnih taks, ki se nanašajo na toženo terjatev, je povezano z negotovostjo. Tako, kot nismo prepričani v plačilo sodno uveljavljane terjatve, je tudi izterjava sodne takse od dolžnika vprašljiva. Ravno zaradi te negotovosti je bolj primerno zavesti sodne takse v povezavi s sodno uveljavljano terjatvijo med stroške obdobja in ne kot terjatev do dolžnika.

  1. Kako knjižimo stroške upnika, administrativne stroške, ki so na sklepu - kaj menite o knjižbi: terjatev do fizične osebe/kratkoročno odloženi prihodki?

Odgovor:

V skladu s SRS 18.11 (UL RS, št. 118/2005 z dne 27. 12. 2005; Slovenski računovodski standardi) se prihodki pripoznajo, če je povečanje gospodarskih koristi v obdobju povezano s povečanjem sredstva ali z zmanjšanjem dolga. Povečanje prihodkov je moč tudi zanesljivo izmeriti. V SRS 18.12. pa zasledimo določbo, da se prihodki pripoznajo, če upravičeno pričakujemo povečanje prejemkov. Glede na to, da ste se odločili za sodno izterjavo neporavnane terjatve do vašega dolžnika, je moč sklepati, da ne moremo z gotovostjo trditi, da bo ta terjatev poravnana. Ravno tako je negotovo poplačilo stroškov iz naslova izvršbe, ki ste jih utrpeli v povezavi s to terjatvijo. Na podlagi opisanega in kot izhaja iz SRS 18.12., torej ni smiselno knjižiti za nastale stroške izvršbe povečanje terjatve in prihodkov do dolžnika. Izvršilne stroške pripoznamo med stroške obdobja v katerem nastanejo, ker je pričakovani izid izvršbe negotov.Dostop do te vsebine imajo naročniki strokovnega portala Davki in računovodstvo:
Dara profi | Dara profi plus | Dara premium

 

Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.


Dostopate lahko do modula:
%usermoduletitle

Získajte viac informácií o moduloch Retel profi

Potrebujete pomoč?

 

Davki in računovodstvo je portal preverjenih strokovnih informacij,ki vam omogoča:
  • garancijo aktualnosti in pravilnosti
  • prečiščene pravne predpise ter pojasnila davčnega organa in ministrstev
  • brezplačen pisni odgovor strokovnjaka na vaše konkretno vprašanje
  • udeležbo na on-line seminarjih v živo
  • dostop do videoseminarjev
  • vzorce pravnih aktov, ki jih lahko prilagodite po svoji meri
  • tiskani obveščevalec o novostih enkrat mesečno v vaš poštni nabiralnik
  • certifikat strokovnega izobraževanja
>> več o strokovnem portalu Davki in računovodstvo