Danes je 19.1.2022

Input:

Kriptovalute

16.8.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.08.1.1 Kriptovalute

S.F.

Kaj je kriptovaluta?

Kriptovaluta je nadomestek za tako imenovani knjižni denar ali fait denar. Izraz za »fait« denar prihaja iz latinske besede »fait«, ki pomeni »naj postane« ali »bo postal«. Fait denar je valuta brez lastne vrednosti, ki jo določa vlada ali zakonodaja, ter se uporablja v smislu odloka ali ukaza. Fait valute so v bistvu klasični denar, kot ga poznamo. Vendar se v zadnjem času poleg fait valut pojavljajo tudi različne oblike kriptovalut (bitcoin, ripple, ethereum, litecoin, tether, tron, stellar, cosmos, neo…), ter žetonov, kot je npr. ICO (Initial Coin Offering). Kriptovalute so v bistvu plačilno sredstvo, ki je namenjeno izmenjavi dobrin in storitev na spletu. Številna podjetja so izdale lastne kriptovalute oziroma žetone, namenjene nakupu njihovih izdelkov po spletu. Zadeva poteka zelo podobno kot v igralnicah. Ko igralec pride v igralnico ob vhodu svoj denar zamenja za žetone in nato z njimi igra.

V trenutku pisanja tega članka je na tržišču že več kot 1000 različnih kriptovalut, s katerimi se trguje oziroma rudari. Zakaj rudari? Kriptovalute so namreč sodobno zlato z vidika več dejavnikov. Glavni dejavnik je njihov strma rast, ki se veča skladno z razširjenostjo in sprejemljivostjo. Kriptovalute s posebej prirejenimi računalniki pridobivajo rudarji, ljudje pa so sodobni iskalci zlata, ki prispevajo strojno moč za izračunavanje posebnega algoritma, za kar so nagrajeni s kriptovalutami. Končna številka kriptovalut je zapisana z izvorno kodo in je ne moremo presegati (na primer Bitcoin nikoli ne bo presegel 21 milijonov). Kriptovaluta je bila ustvarjena kot popolna decentralizirana digitalna valuta, ki ne pozna inflacije ter za varnost in preprečevanja ponarejanja uporablja kriptografijo. Njegova vrednost ni vezana na nobeno državo, ampak je odvisna zgolj od ponudbe in povpraševanja.

Ocenjuje se, da bodo svoje stroje iskalci zlata ustavili nekje sredi 22. stoletja. Nekateri ekonomisti končnost kriptovalut pozdravljajo, saj za inflacijo v svetu krivijo države in banke, ki so v preteklosti natisnile preveč denarja. Kaj bo alternativni pristop pomenil za denarno enoto v prihodnosti, si danes nihče ne upa napovedati. Najbolj znana in najbolj iskana (tudi dosega najvišjo vrednost) je Bitcoin. Takoj za Bitcoinom je na seznamu želja Ethereum. Le-ta ni zgolj digitalna denarna enota s tehnologijo veriženja blokov, temveč decentralizirana programska platforma skupaj z valuto ETH (Ether). Pri tem gre za pogodbe, ki so zapisane v obliki računalniške kode oziroma