Danes je 19.7.2024

Input:

Obdavčitev motornih vozil

18.11.2020, , Vir: Verlag Dashöfer, Dolžina video posnetka: 01:05:43

Poglavja

Vsi, ki se srečujete s poslovnimi dogodki, povezanimi z uporabo in prodajo vozil, boste izvedeli glede njihove obdavčitve:

  • Bonitete po ZDoh-2
  • Davek na dodano vrednost
  • DMV
  • DDPO

Vozila (osebna, tovorna) so podvržena različnim obdavčitvam. Posredna obdavčitev je pri prometu z vozili (DDV, DMV), pojavlja pa se tudi pri uporabi (odbitek DDV od materialov in storitev povezanih z uporabo vozil). Neposredna obdavčitev je vezana na uporabo vozil (bonitete pri uporabi v zasebne namene, davčno priznani stroški, amortizacija), pa na promet z vozili (prihodki ustvarjeni s prodajo).

Predavateljica bo predstavila tudi primere odgovorov na vaša vprašanja, ki zajemajo problematiko uporabe in prodaje tovornih in osebnih vozil, na primer:

- kaj gre v prihodke od prodaje vozila, ali se s tem povečujejo prihodki 2020

- vpliv knjigovodske in tržne vrednosti vozila ob prodaji

- vpliv posredne obdavčitve ob nakupu na obdavčitev ob prodaji

- odbitni DDV pri uporabi (ne samo od vozila, tudi od različnih storitev, materialov ...)

- ločitev na zasebno in poslovno uporabo z vidika DDV, dohodnine

 

Predavateljica:

mag. Erika Režek, je samostojna davčna svetovalka z licenco ZDSS, specialistka za davčno problematiko na področju davka na dodano vrednost. Kot davčna svetovalka je sodelovala z mednarodno svetovalno družbo Deloitte & Touche, kjer je mnogim strankam pomagala z nasveti, kako čim mirneje preko čeri, ki jih prinaša DDV. V letu 2001 je opravila strokovni izpit po predlogu smernice EU o zaščiti in strokovnem imenu davčnega svetovalca pri Davčno finančno raziskovalnem inštitutu v Mariboru. Istega leta ji je bil dodeljen certifikat o pridobitvi strokovnega naziva davčni svetovalec. Na Pravni fakulteti Maribor je zaključila magistrski študij davčnega prava.