Danes je 19.10.2020

Input:

Obračun in odbitek DDV pri preprodaji vozil

24.9.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

2020.09.2.8 Obračun in odbitek DDV pri preprodaji vozil

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Smo davčni zavezanec z registrirano dejavnostjo: G45.110 - Trgovina z avtomobili in lahkimi motornimi vozili. Vozila, ki so kupljena po NETO ceni se prodajajo z obračunanim slovenskim DDV. Vozila so kupljena kot rabljena, za katera je bil že plačan DDV, prodajajo pa se po sistemu, ki velja za rabljeno blago - z obračunanim DDV na razliko v ceni.

Ali ravnamo pravilno:

1. Pri nakupu vozil iz EU - določanje osnove: NETO nabavna vrednost + DMV = osnova na katero prištejemo DDV, ko gre za rabljeno vozilo, za katero je bil že plačan DDV: fakturna vrednost + DMV - prodajna cena = osnova za DDV.

Kam v tem primeru prištejemo stroške storitev posrednika pri prodaji (spletna dražba) in stroške transporta? Prodajna cena + neto posrednik + neto transport + DMV? Ali jih knjižimo ločeno kot odvisne stroške nabave?

2. Ali si lahko odbijamo DDV od prejetih računov, ki so vezani na dejavnost:

- Prejeti račun za oglaševanje na spletnem oglasniku?

- Ali račun za identifikacijo vozila pri pridobitvi iz EU (homologacija) knjižimo na zalogo vezano na vozilo ali direktno na strošek storitve?

- DDV od računov, ki so vezani za vzdrževanje in popravila vozil, ki so v slabšem stanju in jih je potrebno pred prodajo popraviti?

- Akumulator, brisalci, karoserijski deli, stroški servisov, stroški prevoza oz. avtovleke?

- DDV od računov za tehnični pregled, ki ga