Danes je 23.4.2024

Input:

Pojasnilo DURS: Vprašanja glede uporabe Direktive 2008/8/EC in Direktive 2008/9/EC

15.12.2009, Vir: DURSČas branja: 8 minut

Pojasnilo davčnega organa navajamo v celoti.

Pojasnilo DURS, št. 4230-269/2009, 15. 12. 2009

"Davčni zavezanec postavlja vprašanja, povezana s spremembami zakonodaje na področju DDV. V nadaljevanju odgovarjamo:

ll. 1 Pojem stalne poslovne enote

Predlog dopolnitve Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost vključuje določbo glede opredelitve poslovne enote in sicer: »Za stalno poslovno enoto davčnega zavezanca, ki v Sloveniji nima sedeža, se za namene 25. člena ZDDV-1 šteje poslovna enota (kraj poslovanja), ki trajno razpolaga s človeškimi in materialnimi viri v tolikšni meri, da omogoča opravljanje storitev iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 oziroma prejem in uporabo storitev iz drugega odstavka 25. člena ZDDV-1.«

ll. 2 Restavracijske storitve in storitve cateringa

Predlog dopolnitve Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost vključuje naslednjo opredelitev restavracijskih storitev ter storitev cateringa;

»(1) Restavracijske storitve so storitve, ki se opravljajo v prostorih izvajalca storitev, in obsegajo dobavo pripravljene ali nepripravljene hrane in/ali pijače za uporabo ljudi, ter zadosten obseg pomožnih storitev, ki omogočajo njihovo takojšnje užitje.

(2) Storitve cateringa so storitve iz prejšnjega odstavka, ki se ne opravljajo v prostorih izvajalca storitev.

(3) Za restavracijske storitve ter storitve cateringa ne štejejo:

dobave pripravljene ali nepripravljene hrane (npr.: hrana »vzemi s seboj« v restavracijah, supermarketih in podobno);

dobave, ki sestavljajo le pripravo in prevoz hrane;

v splošnem dobave, ki sestavljajo pripravo in dostavo hrane in/ali pijače brez katerekoli druge pomožne storitve.

(4) V primerih iz prejšnjega odstavka, je dobava hrane in/ali