Danes je 17.4.2024

Input:

Ob nabavi izročeno darilo

28.2.2024, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 6 minut

2024.02.2.7 Ob nabavi izročeno darilo

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer, Sonja Kermat

Ob koncu leta naredimo akcijo in ob večji nabavi stranki podarimo še brezplačni izdelek. Kako knjižimo ta izdelek in kako je z DDV za brezplačni izdelek?

DDV vidik

Uvodoma velja poudariti, da narave poslovanja vašega podjetja ne poznam, niti mi niso poznana vsa dejstva vaše prodajne akcije. Vsekakor vam svetujem, da se v izogib morebitnim negativnim DDV implikacijam odločite za individualno DDV svetovanje, v okviru katerega vam bo ob poznavanju vseh dejstev mogoče korektno in natančno svetovati. Le na podlagi opisa, ki ste ga podali, vas na vsa možna DDV tveganja žal ne morem opozoriti, lahko pa v nadaljevanju podam le splošen odgovor, ki vam je sicer lahko v pomoč, nikakor pa ne sme biti edina podlaga za sprejem kakršnihkoli poslovnih odločitev.

Na splošno je pri brezplačni podaritvi blaga treba slediti pravilom iz 7. člena ZDDV-1. Skladno z navedenim se za dobavo blaga, opravljeno za plačilo, šteje tudi uporaba blaga, ki je del poslovnih sredstev davčnega zavezanca, za zasebne namene ali za zasebne namene njegovih zaposlenih,