Danes je 6.12.2023

Input:

Računovodski in DDV vidik predelave v apartmaje

24.9.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

2022.09.2.8 Računovodski in DDV vidik predelave v apartmaje

DDV asistenca, mag. Aleksandra Heinzer, Sonja Kermat

Nepremičnina kot poslovni objekt (pisarne – 3 % letna amortizacija) je bila nabavljena l. 2017 z 2 % DPN...V 2021 so pridobili gradbeno dovoljenje, po katerem se 42 % površini objekta spremeni namembnost v ureditev v apartmaje ... Rekonstrukcija se je začela v 2022, mene pa zanima, kako izločim in poknjižim prenos dela nepremičnine na konto 021 v zaloge na konto 601, če imam že oblikovan popravek, za katerega je zmanjšana NV in kako naprej obračunavam amortizacijo od 58 % ostanka nepremičnine, ali določim novo vrednost in nov datum nabave?

Ali lahko naredim popravek vstopnega DDV od računov za adaptacijo(imam vodeno stroškovno mesto) v enem znesku, ali moram popravljati vse po posameznih dokumentih, ker bodo apartmaje prodajali z 2 % DPN, jaz sem si pa ves vstopni DDV poračunala (kako je z računi po 76.a členu)?

DDV del

Uvodoma velja poudariti, da so DDV implikacije pri transakcijah z nepremičninami močno odvisne od dejanskega stanja, ki pa mi v celoti žal ni poznano. Zaradi relativno visokih zneskov DDV pri tovrstnih projektih vsekakor svetujem, da se odločite za individualno DDV svetovanje, v okviru katerega vam lahko podam korekten in natančen