Danes je 3.12.2021

Input:

Izplačilo poslovne uspešnosti in ustrezno poročanje

27.10.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Na vašem video seminarju Davčni in računovodski vidik izplačila poslovne uspešnosti ob koncu leta ter ustrezno poročanje z REK-1 in iREK obrazcem je v gradivu prikazano poročanje podatkov v analitičnem delu REK-1 obrazca za potrebe M4 za pokojninsko osnovo in za primer izplačila poslovne uspešnosti do 100 % zneska povprečne plače v RS, ki: SE veže na efektivne ure:Polje M01/ v polje ure vpišete vrednost nič (0) / iREK polje A062 / oznaka osnove P01se NE veže na efektivne ure: Polje M05 / iREK A062 oznaka osnove P04 Pravna podlaga v povezavi s prisotnostjo delavca je 32. člen ZPIZ-2. Zanima me naslednje:V kakšnem primeru je lahko izplačilo poslovne uspešnosti oproščeno obračuna dohodnine, če je poročanje vezano na efektivne ure? Če prav razumem gre v takšnem primeru za diskriminatoren kriterij, ki se izključuje z neobdavčenim izplačilom poslovne uspešnosti.

V primeru izplačila poslovne uspešnosti, katero je vezano na prisotnost delavca na DM po kriterijih, ki jih postavi družba v svojih internih aktih, se za takšno izplačilo v M4 poročajo tudi ure. Podatki za M4 niso vezani na zakon o dohodnini in je poročanje M4 podatkov na Rek in iRek obrazcih predmet ZPIZ zakonodaje. Potem takem, to ni predmet diskriminacije, saj je že sam sklep o izplačilu nagrade vezan na prisotnost delavca na delovnem mestu. Nikakor pa ne sme biti razlog neupravičenosti izplačila nagrade bolniški stalež. Gre za primere porodniškega dopusta, očetovski dopust in druge smiselne kriterije (ki niso predmet diskriminacije), ki jih določi družba v sklepu.

Ali pripada delavcu, ki je v bolniškem staležu celo leto oz. 2 leti, tudi poslovna uspešnost?

Bolniški stalež ne sme biti razlog,da delavec ne bi prejel poslovne uspešnosti, saj bi potem to bil predmet diskriminacije in takšno izplačilo podjetje ne sme obravnavati kot davčno