Danes je 23.5.2024

Input:

Obračunavanje plače in ostalih prejemkov v delovnem razmerju

11.10.2016, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 11 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Nerezident ustanovi podjetje v Sloveniji in je 100-odstotni lastnik podjetja in tudi direktor. Za svoje delo ne prejema plačila. Kakšne so obveznosti glede zavarovanja in ostale formalnosti (pogodbe, A1 ...).

V kolikor nerezident ni zaposlen v lastnem podjetju, ne more prejemati nobenih plačil in nima nobenih obveznosti iz zavarovanja.

Če pa je zaposlen v podjetju, mora imeti pogodbo o zaposlitvi, A1 obrazec, delovno dovoljenje za delo v Sloveniji. Njegov prejemek je obdavčen kot nerezident (pri akontaciji dohodnine ne more upoštevati olajšav) in po 183 dneh bivanja v RS lahko postane rezident RS in je obdavčitev prejemkov kot rezident – koristi lahko olajšave pri znižanju osnove za dohodnino.

Imamo dilemo glede plačevanja v II. steber. Delodajalec je pristopil k pokojninskemu načrtu in plačuje najnižjo premijo prostovoljnega dodatnega zavarovanja za svoje zaposlene, to je 26,8 EUR/mesečno na zaposlenega. V naslednjem letu bi podjetje želelo to premijo povišati, vendar bi vodstvenemu kadru plačevalo višjo premijo kot ostalim zaposlenim. Ali je ta premija izvzeta iz obračuna bonitete, kljub temu, da ima vodstveni kader individualno pogodbo o zaposlitvi?

Da, je.

Oseba je polno zaposlena v podjetju A. Ta oseba je sočasno tudi lastnik (100%) podjetja B. Ali se mora v podjetju B prijaviti v smislu zavarovalne podlage 012? Ali kako drugače oz. ali se je sploh treba prijaviti?

Ne.

100-odstotni lastnik podjetja je v poslovnem registru vpisan kot direktor. V družbi dela preko poslovnodne pogodbe. Ali so letalske karte za službene poti neobdavčene?

Ne.

Kakšne so sankcije in težave, če se podjetje samo odloči izplačevati plače in ostale prejemke v delovnem razmerju na podlagi kolektivne pogodbe v trgovini, dejansko (glede na svojo dejavnost) pa sodi v področje splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo?

Pomembno je, da se sklicuje na pravi akt, v vašem primeru na splošno