Danes je 19.7.2024

Input:

Prodaja rekonstruiranega objekta in obračun DDV

28.8.2020, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 9 minut

2020.08.2.5 Prodaja rekonstruiranega objekta in obračun DDV

mag. Aleksandra Heinzer, davčna svetovalka

Zavezanec za DDV ima v svojih osnovnih sredstvih evidentirano nepremičnino, ki jo je oddajal v najem pravnim osebam za opravljanje dejavnosti. Nepremičnino je pridobil pred več kot 20 leti.

V letu 2020 je začel z obnovo te nepremičnine. Za obnovo nepremičnine je pridobil novo gradbeno dovoljenje. V nepremičnini bo po novem 5 stanovanj, ki jih bo prodal na trgu. Ali lahko v kakršnemkoli primeru obnovljeno nepremičnino (oz. dele te nepremičnine) proda kot nove nepremičnine - torej po sistemu DDV - ker seveda to vpliva na pravico do odbitka vstopnega DDV za prejete račune za obnovo. Obnova nepremičnine je zaračunana neposredno investitorju, stanovanja imajo površino manjšo od 120 m2. Kako je z davčno stopnjo na prejetih računih – 22 % ali 9,5 % DDV? Gradbena podjetja načeloma obračunajo take storitve po 76.a členu s prikazanim DDV v višini 22 %, pa vendar se pojavi dilema, če je to pravilno oz. če imamo pravico do odbitka vstopnega DDV v taki višini.

Novogradnja ali ne

Skladno s 7. točko 44. člena ZDDV-1 je dobava objektov ali delov objektov in zemljišč, na katerih so objekti postavljeni, razen če je dobava opravljena, preden so objekti ali deli objektov prvič vseljeni oziroma uporabljeni, ali če je dobava opravljena, preden potečeta dve leti od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve, oproščena plačila DDV. V konkretnem primeru je tako bistveno, da se preuči, ali bo šlo za pri prodaji za prodajo novih objektov ali ne. Žal pa trenutno veljavna DDV zakonodaja jasnih kriterijev za takšno opredelitev ne zajema. Iz drugega odstavka 12. člena Direktive o DDV sicer izhaja, da države članice lahko določijo podrobne pogoje uporabe kriterija za prenovo