Danes je 13.6.2021

Input:

Skrajšan polni delovni čas in obračun junijske plače

3.7.2020, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Delavec bo imel v juliju skrajšan delovni čas na 30 ur tedensko. njegova osnovna bruto plača sicer znaša 1.500 EUR. Kako izračunamo njegovo plačo za julij? Zanj bomo prejeli tudi subvencijo.

Za 30 ur tedensko (preračunano seveda na mesec) prikažete na plačilni listi redno delo in plačo obračunate "normalno", kot v običajnih razmerah, za preostalih 10 ur tedensko (preračunano na mesec) pa prikažete nadomestilo plače za čakanje na delo doma, in sicer v višini 80 % osnove. Osnova pa se določi kot povprečje zadnjih treh izplačanih plač za polni delovni čas. Del plače za čas čakanja na delo doma ne sme biti nižji od minimalne plače (zopet višino minimalne plače primerjate na enake ure - torej 10 ur tedensko preračunano na mesec).

Obračun plače naredite čisto običajno - torej obračunate in plačate vse obvezne dajatve. Na podlagi vloge na ZRSZ pa boste zakonsko določen znesek državne pomoči prejeli direktno od njih.

Torej - pri obračunu plače ni nobenih npr. oprostitev plačil prispevkov, kot smo to poznali v obdobju od 13.3.2020 do 31.5.2020, ampak se vse obračuna in plača, država pa na podlagi odobrene vloge izplača državno pomoč.

Oseba ima skrajšan delovni čas 20 ur. Delala bo pol meseca, pol meseca bo doma (na mesečni ravni dela 20h/teden) Če se vmes odloči, da bi imel 3 dni koriščenje letnega dopusta, kako to obračunamo? Kot 3 x 8 ur LD - 100% plačilo?

Da, drži kot ste navedli. LD se obračuna po klasičnih pravilih LD in gre v breme delodajalca. Za ta čas se vam bo za ta mesec državna pomoč sorazmerno znižala.

Delavec za katerega koristimo subvencijo za skrajšan delovni čas 30 ur tedensko, bo imel vmes v istem mesecu 10 dni dopusta. Osnovna bruto plača je 1.500 evrov. Kako obravnavamo dopust?

Letni dopust se obravnava po "klasičnih" pravilih obračuna (kot da ne bi imel skrajšanega polnega delovnega časa). To pomeni, da mu letni dopust obračunate kot letni dopust (100 % nadomestilo) in to nadomestilo gre v vaše breme (delodajalca). Za čas letnega dopusta se tudi sorazmerno zniža znesek državne pomoči.

Na istem nazivu delovnega mesta opravljamo delo v treh skupinah. V eni skupini dela