Danes je 28.2.2024

Input:

Pojasnilo FURS: Uporaba nižje stopnje in izdaja računa

1.8.2017, Vir: FURSČas branja: 8 minut

Št. pojasnila: 0920-12599/2016-2

Datum: 1. 18. 2017

Pojasnilo Finančnega urada RS navajamo v celoti.

V zvezi s vprašanji, ki se navajajo v dopisu, v nadaljevanju pojasnjujemo:

1. Navajate primer hotela, ki ima nočitvene in gostinske kapacitete, katere prodaja s paketom, imenovanim gurmanski paket. Gurmanski paket je sestavljen iz pijače dobrodošlice, degustacije vina v lokalni gostilni (za degustacijo vina drug pravni subjekt hotelu pošlje račun), zajtrka, večerje, sladice po izbiri v času bivanja v hotelskem lokalu, paketa lokalne hrane (darilo za sobo), hrane v restavraciji s kozarčkom vina po izbiri opoldne in nočitve v hotelu. Ker hotel ne želi, da gost ali turistična agencija vidi ceno opravljene dobave po postavkah, bi na račun za opravljeno dobavo navedli npr. tridnevni gurmanski paket, ali tridnevni božično novoletni paket in podobno. Od davčne osnove bi na računu obračunali DDV po stopnji 9,5 %. Prav tako bi želeli v hotelski restavraciji povečati promet s tem, da bi ponudili cenovno ugodne menije, pri katerih pa bi se gost lahko sam odločil ali želi pijačo (sok, vino ali kavo) in hrano (zeleno solato, peso, mešano). Nadalje navajate, da se takih paketov, ki jih komercialni oddelki spodbujajo in so povsem nekaj običajnega, računovodski delavci branite iz dveh razlogov:  z materialno-knjigovodskega, ker vam je bilo povedano, da račun ne sme vsebovati artiklov s ceno 0,00 eurov;  z davčnega vidika, ker artikli, ki bi se posamezno prodajal po različni stopnji DDV, kot pomožna storitev glavni prevzamejo usodo glavne